Bułeczki orkiszowe w ziarnach

Ilośc:  10 szt

Składniki i sposób przygotowania

.

I  krok

1.    30 – 50 g świeżych drożdży

2.    1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu

3.    250 ml wody

____________________________________________________________________________

Powyższe składniki włożyć do naczynia, podgrzewać do ok. 37 oC, mieszając je.

 .

II  krok

4.   500 g mąki orkiszowej Orvita typ 630 lub 1050 lub 1400

5.   1 łyżeczka soli

6.    30 – 50 ml oleju słonecznikowego / kokosowego

_____________________________________________________________________________

Podgrzane składniki wymieszać z mąką, solą i olejem, wyrabiać ręcznie / mikserem/ termomiksem aż masa będzie jednolita.

Nakryć ściereczka i odstawić na 15 – 30 min. Do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

Ponownie krótko ciasto wymieszać, podzielić na 10 części, uformować bułeczki

Bułeczki obtoczyć w ziarnach (słonecznika, sezamu, maku, dyni) i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Nakryć i ponownie odczekać 15 – 30 min.

Blaszki z bułeczkami wypiekać w nagrzanym piekarniku na 200oC, ok. 20 min.