.

 Najważniejsze to Państwa samopoczucie

i zdrowie !

.

Logo ORKISZ+ZDROWIE

Producent i przetwórca zboża orkiszu prastarej odmiany

Oberkulmer Rotkorn

- od roku 1996

oraz

Specjalista produktów orkiszowych i produktów z diety i medycyny św. Hildegardywizja człowieka.jpg

       

                   Nasza przygoda z orkiszem i dietą wg. św. Hildegardy z Bingn:

  • siedem antybiotyków w ciągu jednego roku szkolnego plus inne lekarstwa - nieustanne zapalenie oskrzeli, angina ropna, kaszel, duszenie się własnym śluzem, brak reakcji obronnych organizmu, osłabienie, nieprzespane noce, sporadyczne uczęszczanie do przedszkola ...                                                              - to był stan naszej 4 letniej córki
  • następnie - poszukiwanie niekonwencjonalnych metod leczenia ....
  • Hildegarda, orkisz .... ?! a był to rok 1995. To był moment, w którym zaufałam diecie i medycynie św. Hildegardy z Bingen. Zakupiłam literaturę dr G.Herztki i dr W. Stehlowa w języku niemieckim, czytałam i stopniowo wdrażałam to, co było na tamte czasy dla mnie możliwe.
  • Podstawą żywienia stał się orkisz. Wprowadziłam orkisz w każdej postaci: mąki, makaronów, ziarna ... Wypiekałam chleby, ciasta, ciasteczka na nerwy, gotowałam Habermus, makarony ... wprowadziłam herbatę koperkową, zakopałam wszystkie truskawki w ogrodzie, nasadziłam krzewy malin,  z których robiłam przetwory ...
  • orkiszową dietę wprowadziłam jesienią, nikt w rodzinie nie protestował, gdyż była bardzo smaczna, a wczesną wiosną
  • nie tylko stan zdrowia naszej córki wrócił do normy ale moje objawy alergiczne jak swędzenie w gardle, swędzenie oczu, puchnięcie śluzówek oczu i nosa, katar sienny, bóle zatok, swędzące wypryski na skórze, puchnięcie ust przy spożywaniu np. jabłek ... już się więcej nie pojawiły  !!!
  • byłam alergiczna na wszystkie możliwe pyłki, metale jak nikiel, kobalt, żywność jak jabłka, orzechy

         

              Wyszłam z zaawansowanej alergii lecząc moją czteroletnią córkę !                                                                               

  • Powyższe doświadczenie stało się źródłem i motywacją do uprawy orkiszu i jego przetwórstwa. Założyłam firmę i nazwałam ją Orvita, gdyż OR to skrót dla orkiszu, który jest najcenniejszy z wszystkich zbóż, vita - to życie, którego życzę wszystkim ludziom w całej jego pełni i obfitości.
  • Posiadamy gospodarstwa ekologiczne, na których uprawiamy najszlachetniejszą, prastarą odmianę orkiszu: Oberkulmer Rotkorn, którego cechują nie są tylko walory smakowe, ale przede wszystkim walory zdrowotne.

Pamiętaj!!!

                                      Poprzez odżywianie możesz wpłynąć w ok. 40% na stan swojego zdrowia.