Zakwas orkiszowy – jak go zrobić?

Porcja 600g,

(300g - możesz zrobić 1/2 porcji)

Potrzebujesz:

Mąkę orkiszową Orvita, np.

    •  mąkę z pełnego przemiału, czyli razową,
    •  typ 1850, typ 1600, typ 1400, typ 1050,
    •  grysik orkiszowy pełnoziarnisty lub możesz nawet zakwasić typ 630
  1. Letnia woda (ok. 37oC)
  2. Powietrze (25-37oC)
  3. Naczynie szklane lub plastikowe (słoik, miarka, miska)
  4. Ścierka lub folia

Sposób przygotowania:

Powyższe składniki dodawać przez trzy kolejne dni:

100 g mąki orkiszowej Orvita

100 ml letniej wody

 

  1. Wymieszaj 100 g mąki orkiszowej Orvita ze 100ml letniej wody w naczyniu szklanym, nakryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej. (1. dzień)

 

  1. Po 24h dodaj do powyższej masy 100g mąki orkiszowej Orvita i 100ml letniej wody. Całość wymieszaj, nakryj i odstaw w temperaturze pokojowej. (2. Dzień)

 

  1. Po następnych 24 godzin powtórz czynność z dnia drugiego. (3 dzień)

 

  1. W dniu czwartym, czyli po następnych 24h zakwas jest gotowy. Możesz użyć go do wypieku chleba. Możesz go odstawić do lodówki, jeśli planujesz wypiek na później. Zakwas możesz również zamrozić. Odmrażanie musi następować powoli, najpierw po włożeniu go do lodówki.

 

  1. Ilość używanego zakwasu zależy od ilości mąki do wypieku chleba oraz rodzaju mąki.                                                               wycięty-chleb-1200-cx-1200.jpg