Bertram korzeń mielony, Posch, 100 g Zobacz większą

Bertram, korzeń mielony, Posch, 100g

BKM 100P

Nowy produkt

47,15 zł

Cena produktu w przeliczeniu na 1 szt.: 47,15 zł

    Bertram - Korzeń mielony bertramu rzymskiego to roślina z rodziny rumiankowatych, jedna z najważniejszych przypraw w diecie św. Hildegardy. Ostrość smaku prawdziwego bertramu poczujemy dopiero po ok. 1 minucie trzymania go w buzi. Używany jest do niemal wszystkich potraw, zarówno gotowanych jak i nie gotowanych oraz w wypiekach.

    Bertram odpowiada według Hildegardy z Bingen za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia, chroni system nerwowy przed toksynami i substancjami trującymi, oczyszcza jelita z resztek pokarmu. To znakomita przyprawa na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jego przeciwbakteryjne działanie znajduje swoje szczególne zastosowanie w czasie przeziębień, stosowany wzmacnia układ odpornościowy oraz usuwa zaflegmienie.

    Korzeń bertramu ułatwia wchłanianie przez organizm koniecznych do życia elementów, niweluje poziom „czarnej żółci” (melanche) i zapobiega jej powstawaniu. Poprawia nastrój i wzmacnia pogodę ducha. Bertram jest zdrowy dla zdrowych i chorych.

     

     „Bertram zapobiega procesom gnilnym i poprawia krew, oczyszcza umysł.

    Choremu, który jest już całkowicie wyczerpany,  przywraca siły.

    Nie pozostawia w człowieku nic nie strawionego,

    przygotowuje dobre trawienie, gdy się go spożywa,  

    ponieważ on przez swoje dobre ciepło trawi każdy pokarm.

    Chętnie jedzony, zmniejsza ilość śluzu w głowie temu,

    kto ma dużo śluzu w głowie, prowadzi do oczyszczenia  soków

    i rozjaśnia oczy.”

    <Physika, Hildegarda z Bingen (Cytat – tłumaczenie własne)>

    Sposób użycia: 1-3 szczypty bertramu mielonego do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem, do wypieków.