Dyptam korzeń mielony, Posch, 100g Zobacz większą

Dyptam, korzeń mielony, Posch 100g

DKM 100P

Nowy produkt

Diptamwurzel gemahlen,  (łac. Dictamnus albus)

Więcej szczegółów

51,21 zł

    Dyptam  to roślina należąca do rodziny rutowatych. W wielu krajach uprawiany jest jako roślina ozdobna. Występuje w stanie dzikim od południowej Europy po Syberię. Korzeń dyptamu znajduje również swoje miejsce jako przyprawa w diecie św. Hildegardy z Bingen.

    Hildegarda z Bingen napisała:

    „Człowiek, który ma dolegliwości sercowe, powinien spożywać sproszkowany dyptam a dolegliwości sercowe zostaną wyciszone (ograniczone)”.

    Jeśli w człowieku zaczyna rosnąć kamień, to niech sproszkuje dyptam i je ten proszek często z chlebem pszennym, a to zatrzyma dalszy jego rozwój.  Człowiek, w którym już urósł kamień, powinien dodać proszek z korzenia dyptamu do octu wymieszanego z miodem i często to pić na czczo, a kamień pęknie, ponieważ ciepło dyptamu, wymieszane z ostrością octu i ciepłem miodu łamie siłę kamienia”.

    Sposób użycia:

    1 łyżeczka przyprawy dyptamu dziennie ( po 2-3 szczypty kilka razy dziennie) do posiłków, np. do zup, sosów, na pieczywo, stosować  3-6 miesięcy.