Dyptam korzeń mielony, Posch, 100g Zobacz większą

Dyptam, korzeń mielony, Posch 100g

DKM 100P

Nowy produkt

Diptamwurzel gemahlen,  (łac. Dictamnus albus)

Więcej szczegółów

51,21 zł

Cena produktu w przeliczeniu na 1 szt.: 51,21 zł

    Dyptam  to roślina należąca do rodziny rutowatych. W wielu krajach uprawiany jest jako roślina ozdobna. Występuje w stanie dzikim od południowej Europy po Syberię. Korzeń dyptamu znajduje również swoje miejsce jako przyprawa w diecie św. Hildegardy z Bingen.

    Hildegarda z Bingen napisała:

    „Człowiek, który ma dolegliwości sercowe, powinien spożywać sproszkowany dyptam a dolegliwości sercowe zostaną wyciszone (ograniczone)”.

    Jeśli w człowieku zaczyna rosnąć kamień, to niech sproszkuje dyptam i je ten proszek często z chlebem pszennym, a to zatrzyma dalszy jego rozwój.  Człowiek, w którym już urósł kamień, powinien dodać proszek z korzenia dyptamu do octu wymieszanego z miodem i często to pić na czczo, a kamień pęknie, ponieważ ciepło dyptamu, wymieszane z ostrością octu i ciepłem miodu łamie siłę kamienia”.

    Sposób użycia:

    1 łyżeczka przyprawy dyptamu dziennie ( po 2-3 szczypty kilka razy dziennie) do posiłków, np. do zup, sosów, na pieczywo, stosować  3-6 miesięcy.