Galgant korzeń mielony, Posch, 100g

GKM 100P

Nowy produkt

26,82 zł

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Cena produktu w przeliczeniu na 1 1kg: 299,00 zł

    Galgant  (łac. Alpinia officinarum) to roślina z rodziny imbiru. Korzeń tej rośliny  jest w diecie według  św. Hildegardy uniwersalną przyprawą.  Galgant jest bardzo ostry. Jego pikantność przewyższa czarny pieprz. Potrawom nadaję głębie smaku. Można go używać do wszystkich potraw.

    Galgant charakteryzują właściwości rozkurczowe i antybakteryjne. W diecie i medycynie św. Hildegardy uważana jest za przyprawę  „nasercowo-krążeniową”.  Korzeń galgantu sprawdza się doskonale przy dolegliwościach miesiączkowych, bólach głowy, stanach wyczerpania i osłabienia,  dusznościach, problemach żołądkowo-jelitowych, po przejedzeniu się, przy grypie oraz chorobie lokomocyjnej.

    Święta Hildegarda pisze w swoim dziele Physika:

    „Galgant jest ciepły i przede wszystkim nie ma w nim nic zimnego i jest  pełen siły.”

    „Kto cierpi na bóle i komu zagraża osłabienie krążenia krwi (omdlenie, dolegliwości sercowe), niech natychmiast  zje wystarczająca ilość galgantu i mu się polepszy.”

     (tłumaczenie własne z jęz.niemieckiego)